Elaboration of nectar based on Quito Quito (Solanum quitoense Lam) with pulp and pectin extracted from the peel of the Serrano mango (Mangifera indica L.)
DOI:
https://doi.org/10.18004/investig.agrar.2023.diciembre.2502745Keywords:
Solanum quitoense, pericarp, hydrocolloidAbstract
The research focused on the elaboration of nectar based on Quito Quito with pulp and pectin extracted from the Serrano mango peel, in which significant differences were found in pH, acidity and total soluble solids. Pectin was extracted from the dry peel of the serrano mango using the aqueous method and subsequently characterized, being the equivalent weight (1250), methoxyl content (9.34), uronic anhydrous acid (67.11), degree of esterification (79.01), capacity, emulsifying stability (364%; 21.53%), and foaming (1.35%; 1%). Greater retention will be observed in water (34.04 g/g) than in oil (19 g/g). Proximate characteristics such as humidity (9.95%), ash (4.87%) and water activity (0.508) were also analyzed; In bioactive characteristics, proteins (74.47 mg BSAE/100g), chlorophyll a (2.86 µg Ch-a/g) and b (2.51 µg Ch-b/g) and total carotenoids (67.12 µg Cx+c/g). Subsequently, the nectar was made in T1 (70% serrano mango and 30% Quito Quito); T2 (50% Serrano mango and 50% Quito Quito) and T3 (30% Serrano mango and 70% Quito Quito). To which the acceptability was evaluated by 35 untrained panelists, considering the color, smell, flavor and texture, whose result of the analysis of non-parametric variance, T3 was the best accepted and which evaluated physical characteristics such as viscosity were evaluated in cP (151.84) and color considering L* (33.92), a* (5.26) b* (21.76), thus demonstrating the influence of the added pectin extracted on its properties.Downloads
Metrics
References
Andrade-Cuvi, M. J., Guijarro-Fuertes, M. y Luzcando Figueroa, J. (2021). Evaluación fisicoquímica y antioxidante de naranjilla (Solanum quitoense Lam.) durante la maduración. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 22(2). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81369610003
Andrade-Cuvi, M. J., Guijarro-Fuertes, M. y Luzcando Figueroa, J. (2021). Evaluación fisicoquímica y antioxidante de naranjilla (Solanum quitoense Lam.) durante la maduración. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 22(2), 20.
Barreto, G. S. C., Vanderlei, F. M., Vanderlei, L. C. M. & Leite, Á. J. M. (2017). Impact of malnutrition on cardiac autonomic modulation in children. Jornal de Pediatria, 92(6), 638-644. https://doi.org/10.1016/j.jped.2016.03.005
Britos, N. F. M. y Vera, M. G. D. P. (2022). Extracción de Pectina a partir de Diferentes Materias Primas: Evaluación y Validación del Proceso [BachelorThesis, INSTITUTO LATINO-AMERICANO DE TECNOLOGIA, INFRAESTRUCTURA Y TERRITORIO (ILATIT)]. https://dspace.unila.edu.br/handle/123456789/6815
Chamorro Domínguez, G. (2019). Extracción y caracterización de pectinas de piel de lima y su uso como estabilizante de emulsiones de aceite en agua. http://dspace.uib.es/xmlui/handle/11201/149794
Chilan Basurto, J. A. y Garcia Farias, M. A. (2022). Efecto de la pectina de cáscara de naranja sobre los parámetros de estabilidad y aceptabilidad de un nectar mix (naranja-papaya). [BachelorThesis, Calceta: ESPAM MFL]. http://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/1963
Condori Macedo, R. D. (2019). Determinación de características fisicoquímicas y sensoriales de un néctar elaborado a partir de sábila (Aloe vera) y maracuyá (Passiflora edulis). Universidad Nacional Jorge Basadre Grohmann. http://repositorio.unjbg.edu.pe/handle/UNJBG/3821
Eghbal, N., Yarmand, M. S., Mousavi, M., Degraeve, P., Oulahal, N. & Gharsallaoui, A. (2016). Complex coacervation for the development of composite edible films based on LM pectin and sodium caseinate. Carbohydrate Polymers, 151, 947-956. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.06.052
Esteban Cortina, A. (2020, noviembre). Propiedades fisicoquímicas del mucílago de nopal químicamente modificado (Tesis de Maestría). Universidad Veracruzana. Instituto de Ciencias Básicas. Región Xalapa. https://cdigital.uv.mx/
Flores Hernández, B. K. (2021). Calidad postcosecha de frutos de diferentes genotipos de mango (Mangifera sp.) del Soconusco, Chiapas. (Tesis de posgrado). Colegio de Postgraduados. http://colposdigital.colpos.mx:8080/xmlui/handle/10521/4804
González-Tenorio, R., Totosaus, A., Caro, I. y Mateo, J. (2013). Caracterización de Propiedades Químicas y Fisicoquímicas de Chorizos Comercializados en la Zona Centro de México. Información tecnológica, 24(2), 3-14. https://doi.org/10.4067/S0718-07642013000200002
Grández Gil, G. (2012). Evaluación sensorial y físico-química de néctares mixtos de frutas a diferentes proporciones (Tesis de pregrado). Universidad de Piura. https://pirhua.udep.edu.pe/handle/11042/1553
Hancco, L. y Gabriel, J. (2020). Determinación de la vida útil del néctar de naranja estabilizado con proteína aislada de quinua (Chenopodium quínoa Willd ). Universidad Nacional del Altiplano. http://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/3275124
Jesús Gutiérrez, D. R. y López Zamora, M. G. (2019). Evaluación de la vida útil del néctar de mango (mangifera indica) y maracuyá (passifloraedulis) con adición de harina de tarwi (lupinus mutabilis). Repositorio Institucional - UNS. http://repositorio.uns.edu.pe/handle/UNS/3505
Korese, J. K., Achaglinkame, M. A. y Adzitey, F. (2022). Effect of different packaging materials on storage stability of Gardenia erubescens Stapf. & Hutch. Dried fruits and powder. Applied Food Research, 2(2), 100143. https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.100143
Lizama Q., L. C. (2012). Efecto del uso de dos humos líquidos en las características físicas, químicas, sensoriales y microbiológicas del chorizo Parrillero. Departamento de Agroindustria Alimentaria. http://hdl.handle.net/11036/1215
Martínez Castillo, J. I. (2018). Repositorio CIATEJ: Buscando en CIATEJ. https://ciatej.repositorioinstitucional.mx/jspui/handle/1023/2/browse?type=author&order=ASC&rpp=20&value=Teresa+del+Rosario++Ayora+Talavera
Mendoza-Vargas, L., Jiménez-Forero, J., & Ramírez-Niño, M. (2017). Evaluación de la pectina extraída enzimáticamente a partir de las cáscaras del fruto de cacao (Theobroma cacao L.). Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 20(1), 131-138. http://www.scielo.org.co/pdf/rudca/v20n1/v20n1a15.pdf
MINSA. (2017). Tablas Peruanas de Composición de Alimentos. Instituto Nacional de Salud. https://repositorio.ins.gob.pe/bitstream/handle/20.500.14196/1034/tablas-peruanas-QR.pdf?sequence=3&isAllowed=y
Molina-Hernández, J. B., Martínez-Correa, H. A. y Andrade-Mahecha, M. M. (2019). Potencial Agroindustrial del Epicarpio de Maracuyá como Ingrediente Alimenticio Activo. Información tecnológica, 30(2), 245-256. https://doi.org/10.4067/S0718-07642019000200245
Montenegro, E. C. y Vigo, E. F. A. (2020). Cinética de degradación de vitamina c y color de pulpa de pitahaya (Hylocereaus monacanthus) pasteurizada. TZHOECOEN, 12(3), Article 3. https://doi.org/10.26495/tzh.v12i3.1325
Morales-Erazo, L., González-Cárdenas, I., Abella-Gamba, J., y Ahumada-Forigua, D. (2019). Técnicas de titulación ácido-base: Consideraciones metrológicas. Revista Colombiana de Química, 48(1), 26-34.
Muñoz Puntes, E., Rubio, L. A. y Cabeza, M. S. (2012). Comportamiento de flujo y caracterización fisicoquímica de pulpas de durazno. Scientia Agropecuaria, 2, 10.
Pacheco-Jiménez, A. A., Basilio Heredia, J., Gutiérrez-Grijalva, E. P., Quintana-Obregón, E. A., & Muy-Rangel, M. D. (2022). Potencial industrial de la cáscara de mango (Mangifera indica L.) para la obtención de pectina en México. Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas, 1(13), 1-13. https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e.2022.419
Pacheco-Jiménez, A. A., Heredia, J. B., Gutiérrez-Grijalva, E. P., Quintana-Obregón, E. A., Muy-Rangel, M. D., Pacheco-Jiménez, A. A., Heredia, J. B., Gutiérrez-Grijalva, E. P., Quintana-Obregón, E. A., & Muy-Rangel, M. D. (2022). Potencial industrial de la cáscara de mango (Mangifera indica L.) para la obtención de pectina en México. TIP. Revista especializada en ciencias químico-biológicas, 25. https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e.2022.419
Paitan-Anticona, E., Marmolejo-Gutarra, D., Marmolejo-Gutarra, K., Sotelo-Méndez, A., Cueva-Ríos, M., Paitan-Anticona, E., Marmolejo-Gutarra, D., Marmolejo-Gutarra, K., Sotelo-Méndez, A. & Cueva-Ríos, M. (2022). Caracterización de la composición físico química de pulpas de tres ecotipos de guanábana (Annona muricata L.) y obtención de néctar con lactosuero. Tecnología Química, 42(3), 453-473.
Panchi Guanoluisa, A. N. (2013). Determinación de parámetros reológicos en bebidas de frutas con diferentes concentraciones de sólidos solubles mediante el uso del equipo universal TA – XT2i (BachelorThesis). Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Carrera de Ingeniería en Alimentos. https://repositorio.uta.edu.ec:8443/jspui/handle/123456789/6561
Paucar-Menacho, L. M., Salvador-Reyes, R., Guillén-Sánchez, J. y Mori-Arismendi, S. (2016). Efecto de la sustitución parcial de la harina de trigo por harina de soya en las características tecnológicas y sensoriales de cupcakes destinados a niños en edad escolar. Scientia Agropecuaria, 7(2), 121-132. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2016.02.05
Prieto, C., Páez, G., Ortega, J., Araujo, K., Mármol, Z., Rincón, M. y Raga, J. (2017). Optimización de las condiciones de extracción de pectina de la cáscara de mango criollo empleando la metodología de superficie de respuesta. Revista Técnica de la Facultad de Ingeniería Universidad del Zulia, 40(3), 161-169.
Reaño arcila, E. S., y Rimarachín Vásquez, S. (2015). Determinación del tiempo de vida útil de una bebida a base de Noni (Morinda citrifolia) y guayaba (Psidium guajava L.). http://repositorio.unprg.edu.pe/handle/20.500.12893/152
Sadkaoui, A. (2018). Influencia de las características del fruto y las condiciones de preparación de la pasta de aceituna, en el rendimiento del proceso de extracción del aceite de oliva virgen. Jaén : Universidad de Jaén. http://ruja.ujaen.es/jspui/handle/10953/882
San Martín-Hernández, C., Pérez-Rubio, V., Muy-Rangel, M. D., Vargas-Ortiz, M. A. y Quintana-Obregón, E. A. (2020). Caracterización del polvo y pectina del pericarpio del mango (Mangifera indica L.) ʻAtaulfoʼ maduro y análisis FODA para su procesamiento. Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas, 1(23), 1-10. https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e.2020.0.274
San Martín-Hernández, C., Pérez-Rubio, V., Muy-Rangel, M. D., Vargas-Ortiz, M. A., Quintana-Obregón, E. A., San Martín-Hernández, C., Pérez-Rubio, V., Muy-Rangel, M. D., Vargas-Ortiz, M. A., & Quintana-Obregón, E. A. (2020). Caracterización del polvo y pectina del pericarpio del mango (Mangifera indica L.) ʻAtaulfoʼ maduro y análisis FODA para su procesamiento. TIP. Revista especializada en ciencias químico-biológicas, 23, 1-10. https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e.2020.0.274
Serrat-Díaz, M., Fé-Isaac, Á. D. D. la, Fé-Isaac, J. A. D. la, & Montero-Cabrales, C. (2018). Extracción y caracterización de pectina de pulpa de café de la variedad Robusta. Revista Cubana de Química, 30(3), 522-538.
Silva, R., Gomes, A., Rolim. R., Freitas, W., Fonseca, J., André, H. (2013). Sensory profile and physicochemical characteristics of mango nectar sweetened with high intensity sweeteners throughout storage time. Food Research International, 54(2), 1670-1679.
Soncco, S. R. Q., Rodriguez, A. D. C. y Quispe, J. J. C. (2022). Evaluación de la cinética de degradación térmica de la vitamina C en la pulpa de tumbo (Passiflora mollissima b.). FIDES ET RATIO, 24(24), Article 24. https://doi.org/10.55739/fer.v24i24.123
Zegada Franco, V. Y. (2015). Extracción de pectina de residuos de cáscara de naranja por hidrólisis ácida asistida por microondas (HMO). Investigación & Desarrollo, 1(15), 65-76.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Ruth esther CHAMORRO GÓMEZ, Camila Daza Lorenzo

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
All content in this journal is under Creative Commons Attribution License.