Nutritional Valuation of the sesame cake by in vivo and in vitro digestibility studies in sheep

Authors

  • Graciela Concepción Aguilera Closs Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Veterinarias, Departamento de Bromatología, Nutrición y Alimentación Animal, Filial Concepción. Concepción, Paraguay.
  • Oscar Luis Valiente Villalaba Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Veterinarias. San Lorenzo, Paraguay.
  • Winston Edgar Stanley Spezini Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Veterinarias, Departamento de Bromatología, Nutrición y Alimentación Animal. San Lorenzo, Paraguay.
  • María Paz Corrales Marmol Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Veterinarias, Departamento de Bromatología, Nutrición y Alimentación Animal. San Lorenzo, Paraguay.
  • Lourdes Noemí Branda de Paredes Universidad Comunera, Coordinación de la Carrera de Ingeniería en Zootecnia. Asunción, Paraguay.
  • José Ramón Peralta Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Veterinarias, Departamento de Bromatología, Nutrición y Alimentación Animal. San Lorenzo, Paraguay.
  • Pedro Gustavo Castellani Rumich Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Veterinarias, Departamento de Bromatología, Nutrición y Alimentación Animal. San Lorenzo, Paraguay.

DOI:

https://doi.org/10.18004/investig.agrar.2018.diciembre.118-126

Keywords:

Sesamum indicum L., by-product, digestibility, ruminants

Abstract

The sesame cake (SC) is a by-product of the extraction of oil from the seed, that rich in protein and energy by the residual oil. This work involves digestive assessment in vivo in vitro to evaluate the digestibility coefficients (DC) of the nutrients using different levels of SC mixed with Brachiaria decumbens hay (BDH) in rations to sheep. First, eight sheep were used according to latin square design 4×4 (4 periods and 4 groups of sheep) and with 4 SC levels (Treatments: T1 = 15%, T2 = 30%, T3 = 45% and T4 = 60%). For in vitro, the method of Tilley and Terry (1963) was applied. DM intake (DMI) and DC in vivo DMD, OMD, CPD, EED increased significantly (p<0.05) with the increase in SC, except for the NDFD, the linear evolution being significant for these DCs and the quadratic for CPD and EED. From the equations of regression between DC and percentage of inclusion of SC, the digestibility of SC (100% inclusion) was determined by extrapolation, that were: 70.6% DMD, 77.8% OMD, 73.6% CPD, 91% EED. The in vitro coefficients of IVDMD and IVOMD were significantly increased (p<0.05) with the increase of SC, evolving the linear and quadratic form. It was concluded that the values of DMD, OMD, CPD and EED increased when the SC increase in the ration, the OMD and CPD present small differences from those reported in specialized tables, and that the CDs in vitro underestimated in vivo.

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Published

2019-01-23

How to Cite

Aguilera Closs, G. C., Valiente Villalaba, O. L., Stanley Spezini, W. E., Corrales Marmol, M. P., Branda de Paredes, L. N., Peralta, J. R., & Castellani Rumich, P. G. (2019). Nutritional Valuation of the sesame cake by in vivo and in vitro digestibility studies in sheep. Investigación Agraria, 20(2), 118–126. https://doi.org/10.18004/investig.agrar.2018.diciembre.118-126
CITATION
DOI: 10.18004/investig.agrar.2018.diciembre.118-126
Published: 2019-01-23

Issue

Section

SCIENTIFIC ARTICLES