Productive performance, carcass and meat quality, and profitability of growing and finishing intact and castrated male cattle in feedlot
DOI:
https://doi.org/10.18004/investig.agrar.2025.2701809Keywords:
productivity, weight gain, yield, grading, net incomeAbstract
With the objective of comparing the productive performance, carcass quality, meat quality, and profitability of growing and finishing intact male (IM) and castrated male (CM) cattle in feedlot, a study was conducted where, from a total of 242 recently weaned calves from the same production system, two groups were randomly formed: 128 castrated animals (T1) and 114 intact animals (T2). Both groups were housed in different pens for growing and finishing, treated under the same environmental conditions, health management, and nutrition. The productive variables evaluated were: weaning weight, weight at 138 days, and weight at the end of confinement, weight gain (WG), and average daily gain (ADG). Carcass and meat quality variables included: hot carcass weight (HCW), classification according to dentition and sex, grading according to fat coverage, conformation and bruising, compactness index (CI), ribeye area (REA), backfat thickness (BFT), and marbling score (MS). Finally, an economic analysis of the treatments was performed. The results show that IM cattle presented higher ADG (difference of 130 g/d), higher HCW (4.47 kg), and higher CI (0.07 points). Economically, the IM generated a net income of 31.4 USD higher. However, CM was superior in BFT (22.11%) and commercial quality, being mostly graded (88.89%) with the Premium grade, a category in which IM were not included.Downloads
Metrics
References
Ailan, F. y Cisint, J. C. (2011). Engorde de machos enteros y jóvenes en Salta. Recuperado de: http//www.produccion_animal_com_ar//104/engorde_machos_enteros.pdf.
American Meat Science Association, (AMSA). (2001). Beef Trading. In Meat Evaluation Handbook. AMSA, p. 15 – 40. ISBN 0-9704378-0-3.
Bain, I., González, D.M., Iglesias, R. O., La Torraca, A. J. y López, O. F. (2020) Calidad de la res y de la carne bovina de machos enteros y castrados alimentados a corral. Recuperado de: https://repositorio.inta.gob.ar/handle/20.500.12123/9275
Bavera, G. y Peñafort, C. (2006). Cursos de Producción Bovina de Carne, FAV UNRC. Castración de Machos y Hembras. Recuperado de: https://www.produccion-animal.com.ar/informacion_tecnica/cria/40-castracion_de_machos_y_hembras.pdf
Enrique, H. (2002). Estructura corporal o frame. Salta: INTA, 6 p. Recuperado de: https://www.produccion_animal_com.ar/condición/corporal/oframe//pdf
Ferrari, O. (2012). Fortalezas y debilidades del Macho Entero Joven (MEJ). Disponible: http://delsector.com/vernoti.php?notid=317
Galo González, P., Paniagua Alcaráz, P., Ocampos Olmedo, D., Dueck, J. y González Balbuena, J. (2012). Desempeño productivo de bovinos machos enteros y castrados en un sistema de engorde a corral en el Departamento de Boquerón – Chaco Central. Revista Investigación Agraria, 14(2), 101-106
Hiebert, M. (2014). Características de la canal y de la carne en novillos de tres genotipos terminados en pastura en el Chaco Central. (Tesis de grado, Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Agrarias). Ciudad: San Lorenzo – Paraguay.
INTN. (2022). Norma Paraguaya de Clasificación y tipificación de canales bovinas NP 20 036 22. Asunción: INTN.
Malaguido Climcaco, S., Azambuja Ribeiro, E., Rocha, M. da, Yurika Mizubuti, I., Ferreira da Silva, L., Noro, L. y Turini, T. (2006). Características de carcaça e qualidade de carne de bovinos inteiros ou castrados da raça Nelore, suplementados ou não durante o primeiro inverno. Ciencia Rural, 36 (6), 1867-1872. https://doi.org/10.1590/S0103-84782006000600031
Manzanelli, D. y Ferrero, O. (2012). Más carne de calidad, en menos tiempo. Disponible en: http://www.sumarioganadero.com/notas.php?a=40
Mesa Paraguaya de Carne Sostenible (MPCS) (2024). Datos generales del Paraguay y la participación de la Ganadería en la Economía. Recuperado de: https://carnesostenible.org.py/paraguay/
Morao, G. A. y Ruegger, A. (2011). Desempeño Productivo, Tipificación y rendimiento de faena de machos enteros jóvenes Holando Argentino engordados a corral. Investigación Veterinaria, 13(2), 18 p. Recuperado de: http//www.fvet/uba.ar//archivos/docs_13_2011.pdf
Ocampos, D., Barcellos, J., Canellas, L., Velho, M., Paniagua, P., Horita, I. y Taurouco, J. (2011). Desempenho e características da carcaça de novilhos terminados em pastejo rotacionado ou em confinamento. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 63 (2), 348-355.
Oficina de Estudios y Políticas Agrarias del Ministerio de Agricultura (ODEPA) (2018). Estudio para la caracterización de la faena de animales y de los canales de comercialización de la carne bovina en los países del MERCOSUR. Publicación de la Oficina de Estudios y Políticas Agrarias del Ministerio de Agricultura, Gobierno de Chile. Recuperado de: https://www.odepa.gob.cl/wpcontent/uploads/2018/12/estudioCarneMercosur2018.pdf
Paniagua, P. L. y Ocampos, D. (2008). Efecto del genotipo animal sobre el rendimiento de la res y calidad de la carne de novillos alimentados sobre pastura y suplementados en el periodo invernal. Investigación Agraria, 9 (2), 22 – 24.
Servicio Nacional de Calidad y Salud Animal (SENACSA) (2024). Tenedores de ganado y poblacion bovina por departamento, primer periodo año 2024. SENACSA-PARAGUAY. Recuperado de: https://senacsa.gov.py/servicios/servicios-tecnicos/estadisticas/estadisticas-con-datos-abiertos/poblacion-animal-y-movilizacion-de-ganado/
Schoomaker, J. P., Loerch, S. C., Fluharty, F. L., Zerby, H. N.and Turner, T. B. 2002. Effect of age at feedlot entry onperformance and carcass characteristics of bulls and stress.J. Anim. Sci. 80: 2247-2254.
Soares de Lima Lapetina, J. M. (2009). Modelo Bioeconómico para la evaluación del impacto de la genética y otras variables sobre la cadena cárnica Uruguaya. (Tesis Doctoral): Universitat Politècnica de València, 269p. Recuperado de: https://doi.org/10.4995/Thesis/10251/6030
Zone, A. (2023) . Engorde, comercialización y producción de novillos y toritos en Argentina. Disponible en https://repositorio.uca.edu.ar/bitstream/123456789/320/1/doc.pdf
Downloads
Published
How to Cite
Conference Proceedings Volume
Section
License
Copyright (c) 2025 Niels Unger, Mirko Hiebert

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
All content in this journal is under Creative Commons Attribution License.