Exploring the economic, environmental and social benefits of adopting Good Agricultural Practices

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18004/investig.agrar.2024.diciembre.2602802

Keywords:

Efficient Management, Environmental, Sustainability

Abstract

Good Agricultural Practices (GAP) encompass three fundamental pillars: safety, environment, and quality. The main objective of this study was to analyze the economic, environmental, and social benefits of implementing GAP in soybean (Glycine max (L.) Merr.) production in the Naranjal district, located in Alto Paraná, Paraguay. Special attention was paid to analyzing the implementation of technologies, the challenges faced by producers, and the benefits they obtain from adopting these practices. A descriptive methodology with a quali-quantitative approach was employed, using surveys and semi-structured interviews. The benefits reported by producers after adopting GAP included: expense control, increased productivity, lower occupational risk, soil management and conservation, efficient pest management, reduced water pollution, and greater biodiversity and safety. The investment is considered profitable, being mainly directed towards improving structures. Six out of ten interviewed producers financed GAP with their own resources. The study delved into the economic, environmental, and social effects of applying GAP in soybean production, highlighting the need to address current challenges such as accessibility and incentives to promote its adoption and long-term benefits. It can be concluded that the adoption of GAP constitutes a beneficial strategy in economic, environmental, and social terms.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Antonio Anibal Benítez Cañiza , Universidad Católica Nuestra Señora de la Asunción, Unidad Pedagógica Hohenau. Hohenau, Paraguay

Antonio Benítez Cañiza, Agricultural Engineer, Master in Agribusiness Management from the Catholic University-Pedagogical Unit Hohenau-Paraguay, Specialist in Environmental Systems, Geographic Information Systems, and Land Use Planning, completed at Rakuno Gakuen University, Hokkaido, Japan. He is the Director of the Agronomy Programs at the Pedagogical Unit Hohenau-UC and has been a lecture member there since 2009. He holds the PRONII-CONACYT teaching classification and works as an independent researcher and consultant.

References

Banco Central del Paraguay (BCP). (2023). Informe de Comercio Exterior 2023. Asunción. Disponible en: https://www.bcp.gov.py

Bernal, M. A. (2015). Análisis y diagnóstico urbano-regional. Bogotá, Colombia: Univeridad Piloto de Colombia. https://www.unipiloto.edu.co/descargas/ documentos_y_reglamentacion_arquitectura/ AnalisisyDiagnosticoUrbanoregionalFINAL.pdf

Cáceres, M. R. (2021). Análisis de los beneficios económicos, ambientales y sociales a través de la adopción de las BPA propuestos por la UNICOOP: Proyecto UNNICOOP.

Cámara de Sanidad Agropecuaria y Fertilizantes (CASAFÉ). (2015). Buenas Prácticas Agrícolas: Síntesis de los Lineamientos de Base Cámara de Sanidad Agropecuaria y Fertilizantes. https://www.casafe.org. ar /documentos /buenas -practicas -agricolas -sintesis

Caobianco, I. (2022). Viver Melhor. https://www. jornalvivermelhor.com/noticia/300/30o-aniversario-cooperativa-copronar

Cofre, G., Riquelme, I., Engler, A. y Jara-Rojas, R. (2012). Adopción de Buenas Prácticas Agrícolas (BPA): costo de cumplimiento y beneficios percibidos entre productores de fruta fresca. Idesia (Arica), 30(3), 37-45. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_ arttext&pid=S0718-34292012000300005&lang=es

Control Union Paraguay. (2024). Control Union Paraguay. Linkedin: Transporte, logística, cadena de suministro y almacenamiento. Asunción.

Díaz, A. (2008). Buenas Prácticas Agrícolas-Guía para pequeños y medianos agroempresario. Tegucigalpa: Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA). Serie de Agronegocios. Cuadernos de Exportación, N° 11. http://52.165.25.198/ handle/11324/18970

Empresa Brasileña de Investigación Agropecuaria (EMBRAPA). (2020). Prácticas sostenibles en la producción de soja en Brasil: EMBRAPA. https ://www .embrapa .br /soja /practicas -sostenibles

Gutiérrez-Guzmán, N., Serra-B., J. y Dussan-Sarria, S. (2012). Priorización de factores críticos para implantar buenas prácticas agrícolas en pequeños productores. Cuadernos de Desarrollo Rural, 9(69), 221-237.

Hernández Sampieri, R., Fernández Collado, C. y Baptista Lucio, M. d. P. (2014). Metodología de la investigación. 6.ª ed. México: McGraw-Hill Interamericana.

JICA, CADEP. (2014). Cadenas de Valor y Pequeña Producción Agrícola en Paraguay. Asunción, Paraguay: Centro de Análisis y Difusión de la Economía Paraguaya, CADEP. Obtenido de http://www.cadep. org.py/2014/06/estudio-del-cadep-recomienda-priorizar-el-desarrollo-de-las-cadenas-productivas-de-mandioca-y-cana-de-

Loewy, T. (2008). Indicadores sociales de las unidades productivas para el desarrollo rural en Argentina. Revista Iberoamericana de Economía Ecológica,9, 75-85.

Ministerio de Agricultura de Paraguay (MAG). (2023). Estadísticas agrícolas: Soja 2022-2023. Asunción: Dirección de Estadísticas Agrícolas. Disponible en: https://www.mag.gov.py

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de Argentina (MAGyP). (2023). Informe de superficie sembrada y rendimientos de soja 2022-2023. Buenos Aires. Disponible en: https://www.magyp.gob.ar

Municipalidad de Naranjal. (2024). Naranjal. Naranjal. Lambaré. https://www.municipalidadnaranjal.gov.py/ la-ciudad-de-naranjal/

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2012). Manual de Buenas Prácticas Agrícolas para el Productor Hortifrutícola . FAO. http://www.fao.org/3/as171s/as171s.pdf

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, Oficina Regional para América Latina y el Caribe (FAO RLC). (2004). Las Buenas Prácticas Agrícolas (BPA): En búsqueda de la sostenibilidad, competitividad y seguridad alimentaria. RLC de la FAO. https ://www .fao .org /americas /noticias /ver /es /c /1890/

Otzen, T. y Manterola, C. (2017). Técnicas de Muestreo sobre una población a estudio. International Journal of Morphology, 35(1), 227-232. https://scielo.conicyt.cl/ pdf/ijmorphol/v35n1/art37.pdf

Plataforma Nacional de Commodities Sustentables. SOJA. [Online].; 2016. Available from: https:// greencommoditiesparaguay.org/soja/

Proyecto Paisajes de Producción Verde/SEAM/PNUD/GEF. (2017). Producción de soja sostenible en Paraguay: Beneficios económicos, sociales y ambientales asociados. Material técnico N° 2. Asunción: PNUD, SEAM/PNUD/GEF https://www.undp.org/sites/g/ files/zskgke326/files/migration/py/UNDP-PY--2017- Produccion-de-soja-sostenible-en-Paraguay.pdf

Secretaría de Agricultura, Ganadería y Pesca de Argentina. (2019). Prácticas sostenibles en cultivos extensivos en Argentina. SAGyP. https ://www.argentina .gob .ar / agricultura

Somoza, A., Zulaica, L. y Vazquez , P. (29 de agosto de 2018). Implementación de buenas prácticas agrícolas para la gestión ambiental rural. RIA. Revista de investigaciones agropecuarias, 44(3) 399-423. https://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_ arttext&pid=S1669-23142018000300018&lang=es

United States Department of Agriculture (USDA). (2023). Food Quality Protection Act (FQPA) Regulations for Soy Production. Disponible en: https://www.usda.gov

Published

2025-02-19

How to Cite

Céceres, M. R. ., Eisenkölbl Closs, A. R., & Benítez Cañiza , A. A. (2025). Exploring the economic, environmental and social benefits of adopting Good Agricultural Practices. Investigación Agraria, 26(2), 102–110. https://doi.org/10.18004/investig.agrar.2024.diciembre.2602802
CITATION
DOI: 10.18004/investig.agrar.2024.diciembre.2602802
Published: 2025-02-19

Issue

Section

RESEARCH NOTES