The use of Ka’a He’ẽ [Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni] extract in the control of Septoria leaf spot and Bacterial spot of Tomato (Solanum lycopersicum L.)

Authors

  • Angel José Lesme Brun Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo. Piracicaba, Brasil.
  • Laura Concepción Soilán Duarte Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Asunción. San Lorenzo, Paraguay.
  • Cristhian Javier Grabowski Ocampos Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Asunción. San Lorenzo, Paraguay.

DOI:

https://doi.org/10.18004/investig.agrar.2017.diciembre.101-111%20

Keywords:

Lycopersicum esculentum, Mancha bacteriana, Severidad, Septoriosis, Septoria lycopersici, Xanthomonas campestris pv. vesicatoria.

Abstract

Septoria and Bacterial Spot Leaf are considered the most preponderant diseases due to reduction of 60% on tomato production, being the major constraints to sustainable production. In order to find control alternatives, it has been evaluated the effect of Ka’a He’ẽ extract on the severity of Septoria and Bacterial Spot Leaf, and the promotion of tomato growth performing two experiments at the FCA-UNA, conducted between July and December 2015. Experiment 1 was held to determine the content of chlorophyll, leaf area, height, root length and dry mass. It was applied 5 treatments with 4 replicates, on dose of 50, 150 and 300 mL L-1 of Ka’a He’ẽ extract, with an absolute control and a chemical one. On Experiment 2 it was quantified the severity caused by Septoria and Bacterial Spot on crop yield and °Brix of fruits. It was applied 6 treatments and 3 repetitions with increasing doses of the extract, and extract mix with chemical product, with an absolute control and chemical one. For both experiments, randomized block design was used. Obtained data was submitted to ANAVA, though Tukey test. The results indicate that the low doses of Ka’a He’ẽ extract present less severity of Septoria, increased leaf area, height, root length and dry mass of the plants. Medium doses decreased Bacterial Spot, while high doses increased chlorophyll content as well as crop yield. Moreover, extract combination with chemical product increased °Brix and decreased leaf diseases severity.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Acuña, EM; Grabowski, C. 2012. Inducción de resistencia en plantas de trigo (Triticum aestivum L.) a la mancha amarilla (Drechslera tritici-repentis) y marrón (Bipolaris sorokiniana). Investigación Agraria 14(2):71-79.

Álvarez, FT; Grabowski, C. 2013. Inducción de resistencia en plantas de sésamo (Sesamum indicum L.) a la mancha bacteriana (Xanthomonas campestris pv. sesami). Investigación Agraria . 15(2):97-105.

Azcón-Bieto, J; Fleck, I; Aranda, X; Gómez C, N. 2008. Fotosíntesis, factores ambientales y cambio climático. In Azcón-Bieto, J; Talón, M. Fundamentos de Fisiología Vegetal. 2 ed. Madrid, ES. McGraw Hill. 651 p.

Barnett, HL; Hunter, BB. 1998. Illustrated Genera of Imperfect Fungi. 4 ed. Missouri, US. Prentice Hall. 218 p.

Bedendo, IP. 2011. Manchas Foliares. In Amorim, L; Rezende, J; Bergamin F, A; Kimati, H. Manual de fitopatología: principios e conceitos. 4 ed. Saõ Paulo, Brasil. Ceres. v 1, 704 p.

Carter, GA; Knapp, AK. 2001. Leaf optical properties in higher plants: linking spectral characteristics to stress a chlorophyll concentration. American Journal of Botany 88(4):677-684

Casierra P, F; Ávila L, OF; Riascos O, DH. 2012. Cambios diarios del contenido de pigmentos fotosintéticos en hojas de Caléndula bajo sol y sombra. Temas Agrarios 17(1):60-71

Chirinos, D; Chirinos T, L; Marín, M; Román U, Z; Vielma B, J; Castro, C. 1999. Dinámica de acumulación de materia seca en la planta de tomate (Lycopersicum esculentum Miller), cv. Río Grande, en la zona noroccidental del estado de Zulia, Venezuela. Rev. Fac. Agro (Luz). 16:141-151

De Mello, SCM; Takatsu, A; Lopes, CA. 1997. Escala diagramática para avaliacão da mancha-bacteriana do Tomateiro. Fitopatología Brasileira 22(3):447-448

Escalona, V; Alvarado V, P; Monardes M, H; Urbina Z, C; Martin B, A. 2009. Manual de cultivo de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.). Santiago de Chile, Chile. Nodo Hortícola. 60 p.

FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación). 2013a. Producción, superficie y rendimiento de tomate: División Estadística (Base de Datos). Consultado 09 jun 2015. Disponible en Disponible en http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E

FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación). 2013b. El cultivo de tomate con buenas prácticas agrícolas en la agricultura urbana y periurbana. Asunción, Paraguay. Ñemity. 72 p.

French, ER; Hebert, TT. 1980. Métodos de investigación fitopatológica. San José, Costa Rica. IICA. 289 p.

Gandica, H; Peña, H. 2015. Acumulación de materia seca y balance de nutrientes en tomate (Solanum lycopersicum L.) cultivado en ambiente protegido. Bioagro 27(2):111-120.

Grabowski, CJ. 2012. Inducción de resistencia: el lado oculto del control biológico de enfermedades en plantas. In Congreso Nacional de Ciencias Agrarias: integración, competitividad y desarrollo sostenible. (2, 2012, San Lorenzo, Paraguay). San Lorenzo, Paraguay. FCA-UNA. Resumen Expandido. p: 96-98.

Grabowski, CJ; Ríos V, F; Colmán S, C. 2014. Eficiencia de inductores de resistencia en el control de la mancha bacteriana del tomate (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria). In Congreso Nacional de Ciencias Agrarias: integración, competitividad y desarrollo sostenible. (2, 2012, San Lorenzo, Paraguay). San Lorenzo, Paraguay. FCA-UNA. Resumen Expandido. p: 530-531

Ishjijima, T; Okawara, Y. 2002. Manual de Técnicas de cultivo de hortalizas de fruta (Tomate, Melón, Frutilla). Caacupé, Paraguay. MAG-JICA. 240 p.

Kado, CI, Heskett, MG. 1970. Selective media for isolation of Agrobacterium, Corynebacterium, Erwinia, Pseudomonas and Xanthomonas. Phytopathology 60:969-979

Kurozawa, C; Pavan, MA. 2005. Doenças do Tomateiro (Lycopersicon esculentum). In Kimati, H; Amorim, L; Rezende, JAM; Bergamin F, A; Camargo, LEA. Manual de fitopatologia: doenҫas das plantas cultivadas. 4 ed. Saõ Paulo, Brasil. Ceres. v. 2, 663 p.

Lelliott, RA; Stead, DE. 1987. Methods for the diagnosis of bacterial diseases of plants: methods in plant pathology. Oxford, Reino Unido. Blackwell Scientific Publications. 216 p.

Martens, L. 2006. Estudio de la eficacia de extractos vegetales en el control de Septoriosis (Septoria lycopersici Speg.) en tomate. Tesis Ingeniero Agrónomo. San Lorenzo, Paraguay. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Asunción. 31 p.

Martínez, NA. 2014. Selección de Extractos Vegetales para el manejo de la Marchitez Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici en Tomate Solanum lycopersicum L. y Secadera Phytophthora capsici en Chile Capsicum annuum L. Tesis Ingeniero Agrónomo. Saltillo, Mexico. Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro. 65 p.

MINAET/MAG/FAO (Ministerio de Ambiente, Energía y Telecomunicaciones/ Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación/ Ministerio de Agricultura y Ganadería). 2010. Proyecto MINAET/MAG/FAO para mejorar las capacidades de evaluación del riesgo de contaminación ambiental por la aplicación de plaguicidas en el cultivo de tomate (Lycopersicum esculentum) en cantones de la Región Central Occidental. San José, Costa Rica. Consultado 23 feb 2016. Disponible en http://www.tec.ac.cr/sitios/Docencia/agronegocios/Congreso%202/Informe%20Final%20evaluaci%C3%B3n%20de%20aplicacion%20de%20plaguicidas%20en%20tomate%20FAO.pdf%20(2.43%20MB).pdf

Páez, A; Paz, V; López, JC. 2000. Crecimiento y respuestas fisiológicas de plantas de tomate cv. Río Grande en la época mayo-julio: efecto del sombreado. Revista Facultad de Agronomía (Luz). 17:173-184

Rezende, JAM; Massola Jr., NS; Bedendo, IP; Krugner, TL. 2011. Conceito de doença, sintomatologia e diagnose. In Amorim, L; Rezende, J; Bergamin F, A; Kimati, H. Manual de fitopatologia: principios e conceitos. 4 ed. Saõ Paulo, Brasil. Ceres. v. 1, 704 p.

Ríos, MF. 2015. Inducción de resistencia del tomate al tizón temprano (Alternaria solani) con productos naturales y sintéticos. Tesis Ingeniero Agrónomo. San Lorenzo, Paraguay. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Asunción. 34 p.

Rivero, JM; Jó G, M; Pérez F, OB; Hernández G, R; González R, B. 2009. Efecto del extracto de Aloe vera L. en la producción de posturas de Solanum lycopersicum L. (tomate), en semillero tradicional. s.l. s.e. 20 p.

Sánchez, CM. 2001. Manejo de enfermedades del tomate. Curso del INCAPA “Manejo integrado de plagas y enfermedades en tomate, chile y papa”. (Actas). Guadalajara, México. FUNPROVER. 39 p.

Schaad, NW. 2001. Laboratory guide for identification of plant pathogenic bacteria. 3 ed. Minnesota, Estados Unidos. American Phytopathological Society. 394 p.

Silez, H; Clementelli, A. 2009. Respuesta del cultivo de tomate (Lycopersicum esculentum) a la aplicación del extracto de Stevia en la zona norte de Santa Cruz (Santa Rosa del Sara, 2009). Bolivia. Agropecuaria Universidad Cristiana de Bolivia. p. 23-30.

Wulff, NA; Pascholati, SF. 2005. Doenças do Gergelim (Sesamum indicum). In Kimati, H; Amorim, L; Rezende, JAM; Bergamin F, A; Camargo, LEA. Manual de Fitopatología. Doenças Das Plantas Cultivadas. 4 ed. Saõ Paulo, Brasil. Ceres. v. 2, 663 p.

Published

2017-11-07

How to Cite

Lesme Brun, A. J., Soilán Duarte, L. C., & Grabowski Ocampos, C. J. (2017). The use of Ka’a He’ẽ [Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni] extract in the control of Septoria leaf spot and Bacterial spot of Tomato (Solanum lycopersicum L.). Investigación Agraria, 19(2), 101–111. https://doi.org/10.18004/investig.agrar.2017.diciembre.101-111
CITATION
DOI: 10.18004/investig.agrar.2017.diciembre.101-111
Published: 2017-11-07

Issue

Section

SCIENTIFIC ARTICLES