Abstract
The experiment was carried out at the Entomology Division Laboratory of the Vegetal Protection Department of the Agronomy Science Faculty of the National University of Asunción (San Lorenzo – Paraguay), under controlled conditions of temperature of 27 ± 2 º C and 70 ± 5% of relative humidity, during the period of October to December of 2005. The principal objective was to evaluate the mortality average of Sitophilus zeamais with two natural insecticides, tierra de diatomeas and black pepper, both dry, and in different concentrations in grains of corn Zea mays var. amylacea. The treatments were prepared completely in a chance design with three repetitions. The treatments were: (T1) tierra de diatomeas 0,1%, (T2) tierra de diatomeas 0,5%, (T3) tierra de diatomeas 1%, (T4) black pepper 0,5%, (T6) black pepper 1% and (T7) control without treatment. Were used 7 bags containing each 4 Kg. of corn, in which was treated one time at the day 0. From each bag were collected samples of 200 gr. every 10 days and collocated in small recipients with their respective repetitions and infested with 20 adults of S. zeamais. The experiment was started with insects at the maximum age of one week, coming from an initial grow. The infestations were made at 0, 10, 20, 30 days of the corn treatment. The evaluations were made 10 days after each infestation. The tierra de diatomeas (TD) with 0, 5% concentration presented high mortality percentage of S. zeamais (96,67%). Concentration of 1% (TD) presented faster mortality compared with the 0,5% concentration in a range of 93,33%. The lowest level of 0, 1% (TD) was less efficient. The black pepper (PN) with 0,5% concentration has had a positive mortality effect of 78,33%. PN concentration of 1% got mortality of 93,33%. The lowest level of black pepper (concentration of 0, 1%) did not presented relevant effect over the S. zeamais.
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Resumen
El experimento se llevó a cabo en el laboratorio de la División de Entomología, del Departamento de Protección Vegetal de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Asunción (San Lorenzo – Paraguay), bajo condiciones controladas de temperatura de 27 ± 2 º C y 70 ± 5% de humedad relativa, durante el periodo de Octubre a Diciembre del año 2005. El objetivo principal fue evaluar el porcentaje de mortalidad de Sitophilus zeamais con dos insecticidas naturales, tierra de diatomeas y pimienta negra (Piper nigrum), ambos en forma de polvo y en diferentes concentraciones en granos almacenados de maíz Zea mays var. amylacea. Los tratamientos fueron dispuestos en un diseño completamente al azar con tres repeticiones. Los tratamientos fueron: (T1) tierra de diatomeas 0,1%, (T2) tierra de diatomeas al 0,5%, (T3) tierra de diatomeas al 1%, (T4) pimienta negra 0,1%, (T5) pimienta negra 0,5%, (T6) pimienta negra 1% y (T7) testigo sin tratar. Se dispuso de 7 bolsas conteniendo 4 kg de maíz cada una, en las cuales se aplicaron los tratamientos una sola vez en el día 0. De cada una de estas bolsas fueron sacadas muestras de 200 g cada 10 días, que eran colocadas en frascos con sus respectivas repeticiones y donde cada frasco se infestó con 20 adultos de S. zeamais. El experimento se inició con insectos de edad máxima de una semana, provenientes de la cría inicial. Las infestaciones se realizaron a los 0, 10, 20, 30 días del tratamiento del maíz. Las evaluaciones fueron realizadas a los 10 días, después de cada infestación. La tierra de diatomeas (TD) al 0,5% presentó un elevado porcentaje de mortalidad de S. zeamais (96,67%). La concentración del 1% (TD) presentó 93,33%, obteniéndose una mortalidad más rápida, comparando con la concentración 0,5%. La dosis más baja de (TD) 0,1% fue menos eficiente. La pimienta negra (PN) con concentración de 0,5% tuvo una eficiencia de 78,33% de mortalidad. Con la concentración del 1% de (PN) se obtuvo un porcentaje de mortalidad del 93,33%. La dosis menor de pimienta negra (0,1%) presentó bajo porcentaje de mortalidad (10%) sobre S. zeamais.
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Key words: Sitophilus zeamais, corn grups, tierra de diatoneas, black pepper, natural insecticides. |
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Palabras clave: Sitophilus zeamais, gorgojo del maíz, tierra de diatomeas, Piper nigrum, Pimienta negra, insecticidas naturals. |