Abstract
The effects of several carnauba waxes in the postharvest preservation of ‘Pedro Sato’ guavas was evaluated under room conditions (25°C and 70-80% RH). The fruits were washed in a sodium hypochlorite solution (0.15g.L-1) and then, the waxes were applied manually using a pipette, in a proportion of 0.15 at 0.20mL per fruit. Five commercial waxes (Citrosol AK, Citrosol M, Fruit Wax, Meghwax ECF- 100 and Cleantex wax) and a control (untreated fruits) were studied. The experimental design was entirely randomized with six treatments, using four replications for treatment and five fruits per experimental unit. Afterwards harvest, the guavas were characterized and evaluated each two days until the sixth day after treated, being analyzed weight loss, color of the skin and pulp, firmness, total soluble solids, total acidity and vitamin C content. All the waxes reduced the rot incidence. The level of rot incidence at the sixth day was 30% for untreated fruits and varying among 5% and 20% for treated fruits. Meghwax ECF-100 provided the least incidence of rot (5%), the appearance of the fruits was enhanced, keeping the skin color and the pulp firmness. However, a small alteration was noted in the fruit’s flavor and aroma, and a red color of the pulp has a lesser development.
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Resumen
Se evaluó el efecto de diversas ceras a base de carnauba en la conservación postcosecha de guayabas ‘Pedro Sato’ bajo condiciones de ambiente natural (25ºC y 70-80% HR). Las frutas cosechadas fueron lavadas con hipoclorito de sodio (150mg.L-1) y tratadas con cinco ceras comerciales (Citrosol AK, Citrosol M, Fruit Wax, Meghwax ECF– 100 y Cleantex wax), aplicadas manualmente con pipeta, en una proporción de 0.15 a 0.20 mL por fruta. Guayabas sin tratamiento fueron utilizadas como testigos. El delineamiento experimental fue completamente al azar, con seis tratamientos, cuatro repeticiones y cinco frutas por parcela que fueron caracterizadas y evaluadas a los dos, cuatro y seis días posteriores a los tratamientos, con relación a pérdida de masa, color de la cáscara y de la pulpa, firmeza de la pulpa, sólidos solubles totales, acidez titulable total y contenido de vitamina C. Las ceras disminuyeron la incidencia de pudriciones entre 5 y 20%, mientras que los no encerados presentaban 30% de pudriciones. Meghwax ECF–100 redujo las pudriciones a 5%, proporcionó una mejor apariencia, mantuvo la coloración de la cáscara y la firmeza de la pulpa. Sin embargo, fue verificada una pequeña alteración en el sabor y aroma, acompañada de una menor evolución del color rojo de la pulpa.
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Key words: Psidium guajava, storage, modified atmosphere, wax.
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Palabras clave: Psidium guajava, conservación, atmósfera modificada, cera.
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1 –Parte de la disertación para la obtención del título de Maestro en Agronomía del primer autor.
2 –Docente-Investigador a tiempo completo de la Facultad de Ciencias Agrarias, sede Pedro Juan Caballero, Paraguay.
3–Profesor Doctor de la Escuela Superior de Agricultura «Luiz de Queiroz», Universidad de São Paulo.
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